Hobiye Yeni Başlayanlara Rehber

Kuşlarda ihtiyaçlar ve malzemeler bizlerdeki gibi sonsuza kadar gider ama belli başlı temel ürünler vardır. Bunların bir kısmı kuşun ihtiyacı olduğu için olmazsa olmazlardandır.

Bir kısmıda kuşunuzu mutlu etmek için ekstra sunabileceğiniz ürünlerdir. Bunlarla ilgili ayrı ayrı yazılar forumda bulunmaktadır. Ancak hobiye yeni başlayanlara yardımcı olması adına bunları tek başlıkta toplamak istedim.
Hangi ürün nasıl kullanılır
Kum
Kuşun sindirimi için önemlidir. Ayrıca mineral ihtiyacını karşılar. Bu yüzden kafeste sürekli bulunmalı.
Mineral blok
Gaga Taşlarıda sindirim ve mineral ihtiyacını karşıladığı gibi kuşların gaga ve tırnak bakımlarına yardımcı olur. Kullanılmadığı durumlarda kuşun gagasında anormal uzamalar görülebilir.
Yem
Yenilikler hergün dolu ve taze olmalıdır. Günlük olarak kabukları üflemeyi unutmayın. Kabuk üflemekten sıkılıp kabuksuz yem almayı düşünüyorsanız pek sağlıklı olmaz. Akıllı yemlik kullanabilirsiniz bunun yerine.
Su
Sular günlük tazelenmeli. İçme suyu, arıtma suyu ya da dinlendirilmiş musluk suyu tavsiye edilir.
Tünekler
Tünekler tahta olmalıdır. Plastik tüneklerde kuş tırnağını ve gagasını torpuleyemez bakımını yapamaz. Ayrıca plastik tünekleri kavraması ahşap kadar rahat değildir. Mantar oluşumuna sebebiyet verebilir.
Kalamar kemiği
Kalamar kemiği kuşların kalsiyum ihtiyacını karşılar devamlı olarak kafeste bulunmalı.
Yumurta maması
Kuşlar sadece yemlerle beslenerek gerekli vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayamaz. Bu yüzden haftada 1-2 kere hazır ya da kendinizin hazırlayacağı mamalarda kuşlara verilmesi tavsiye olunur. Kendiniz yapmak isterseniz sitemizde bir sürü tarif bulunmaktadır. Fazla verilmesi kuşta yağlanmaya sebep olabilir.
Yulaf
Kuşların sevdiği tohumların başında gelir. Kolay yenilebilmesi sebebiyle kuşlar bu tohuma yönelir. Özellikle kuşunuz tüye girdiği zaman kuşun tüyden hızlı çıkmasını sağlar. Ancak fazlası kuşu ishal yapar ve tüye sokar. Bu yüzden haftada 1-2 kez 1 er çay kaşığı ayrı ya da yeme karıştırmanız yeterli olacaktır.
Dal darı
Dal darı kuşların favori yiyeceklerindendir. Kabuğu kolay açıldığı için yavruları yeme düşürmede kullanılır. Kuşlar daldan yerken streste atar bu yüzden haftada 1 kez vermeniz iyi olur. Fazla vermeniz durumunda kuş yem seçmeye başlayabilir. Normal yem yemeyi bırakır.
Sebze ve meyveler
Bu başlıkla ilgili sitemizde hangileri verilir hangileri verilmez nekadar verilir nasıl kullanılır gibi birsuru başlık var. Temel olarak söylemek gerekirse kıvırcık, marul gibi ürünleri haftada bir kuru ve az şekilde vermeniz yeterli olur çünkü fazlası ishal yapar. Onun dışında diğer meyve ve sebzelerde haftada 1-2 kez vermeniz yeterli olacaktır.
Sağlık tohumu
Sağlık tohumu da kuşların sevdiği tohum karışımlarından biridir. Haftada 1-2 kez ayrı ya da mamalara katarak verebilirsiniz.
Probiyotik
Kuşlar için bir sürü markanın farklı Probiyotik ürünleri vardır. Kuşlar için haftada 1-2 kullanmanız kuşun bağırsak florası için iyi olacaktır.
Vitaminler
Sağlıklı kuşlar için haftada 1 multivitamin kullanmanız yararlı olacaktır. Kuşunuz tüye girdiği zamanlar ise haftada 1-2 kez b vitamini vermeniz kuşun hızlı tüyden çıkmasını ve tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
Aspur
Aspurda kuşların sevdiği tohumlardan biridir. Enfeksiyonsuz normal bir ishal durumunda kullanmanız ishali düzeltecejktir.
Tuzlu ve şekerli ürünler
Bu ürünlerden kuşlara hiçbir zaman vermemeniz iyi olacaktır.
Banyo
Ev sıcaklığı uygun ise haftada 1 ya da 10 günde 1 banyo yaptırmanız kuşa iyi gelecektir. Kendiniz zorla yaptırmayın. Banyo yapıldığı gün kuşu rüzgara vs maruz bırakmayın. Sabun kullanmayın.
Kafes temizliği
En geç 3-4 günde bir yapmanızı tavsiye ederim. Pis kafesler bit, pire gibi dış parazit oluşumuna açık olur. Ayrıca dışkılardaki gazlar bir zaman sonra kuşa zarar vererek astım gibi nefes problemleri görülmesine sebep olabilir.
Not: suya kullandığınız vitamin ve probiyotik gibi katkıları 8 saat sonra alıp suluğu temizleyip temiz su eklemeyi unutmayın. Fazla kalması kuşlarda zehirlenmeye sebebiyet vermektedir. Buna limon ve elma sirkesi de dahildir. Sulukta fazla katkı bekletmeyin.